Przepis na szakszukę z batatami

Szakszuka z batatami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

1 mała cebula

1/2 batata

2 łyżki soczewicy czerwionej lub żółtej Melvit

1 pomidor

sól, pieprz

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

2 jajka

Sposób przygotowania szakszuki z batatami:

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć posiekaną cebulę, oprósz solą i chwilę smaż. Dodaj batata pokrojonego w kostkę, podlej odrobiną wody i chwilę duś. Następnie wrzuć soczewicę i całość gotuj ok. 10 minut, w razie potrzeby podlej wodą. Gdy soczewica będzie miękka dodaj pokrojonego w kostkę pomidora i dalej duś. Po 3-4 minutach zrób w warzywach miejsce i wbij jajka. Usmaż do momentu aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, natką pietruszki lub bazylią.

Przepis na szakszukę z batatami
Czas przygotowania:
40
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie