Buraczany Trendy Lunch ze smażoną śliwką przepis

Buraczany Trendy Lunch ze smażoną śliwką

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • torebka ugotowanego Trendy Lunch z burakiem
  • czubata szklanka śliwek węgierek
  • łyżka masła klarowanego
  • 1/4 szklanki wina białego 
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • łyżka syropu klonowego

Sposób przygotowania buraczanego Trendy Lunch ze smażoną śliwką:

(na 1- 2 porcje) 

Śliwki myję i dryluję, cebulę kroję na pióra. 2-3 śliwki zostawiam do serwisu resztę kroję na mniejsze części. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim cebulę, dorzucam śliwki i duszę przez chwilę pod przykryciem. Zdejmuję przykrywkę, podlewam całość syropem klonowym i pozwalam się karmelizować. Na koniec podlewam winem, gotuję przez kilka chwil i mieszam z ugotowanym Trendy Lunchem. Podaję na ciepło, z łyżką jogurtu naturalnego i chętnie ze świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Można do tego dania dodać listki bazylii tajskiej alb te drobne greckie. Zdarza mi się dorzucić do smażenia śliwek rozmaryn, nadaje naprawdę pysznego aromatu.

Buraczany Trendy Lunch ze smażoną śliwką przepis
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak