Buraczany Trendy Lunch ze smażoną śliwką
Składniki:
- torebka ugotowanego Trendy Lunch z burakiem
- czubata szklanka śliwek węgierek
- łyżka masła klarowanego
- 1/4 szklanki wina białego
- 1/2 czerwonej cebuli
- łyżka syropu klonowego
Sposób przygotowania buraczanego Trendy Lunch ze smażoną śliwką:
(na 1- 2 porcje)
Śliwki myję i dryluję, cebulę kroję na pióra. 2-3 śliwki zostawiam do serwisu resztę kroję na mniejsze części. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim cebulę, dorzucam śliwki i duszę przez chwilę pod przykryciem. Zdejmuję przykrywkę, podlewam całość syropem klonowym i pozwalam się karmelizować. Na koniec podlewam winem, gotuję przez kilka chwil i mieszam z ugotowanym Trendy Lunchem. Podaję na ciepło, z łyżką jogurtu naturalnego i chętnie ze świeżo mielonym, czarnym pieprzem. Można do tego dania dodać listki bazylii tajskiej alb te drobne greckie. Zdarza mi się dorzucić do smażenia śliwek rozmaryn, nadaje naprawdę pysznego aromatu.