• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Śniadaniowa gryczanka z karmelizowanym jabłkiem, śliwką i szczyptą kakao

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • szklanka mleka roślinnego np. ryżowe z wanilią
  • 4-5 łyżek płatków gryczanych (Szczytno)
  • 1/2 łyżeczki kakao 
  • łyżka syropu klonowego
  • łyżeczka masła klarowanego 
  • 3-4 plastry jabłka
  • 2 śliwki
  • mięta i miód do serwisu

Jak przygotować:

Jabłko kroję na plastry, śliwki kroję na połówki i dryluję. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego, układam śliwki, plastry jabłka i podsmażam je na dość wysokim ogniu. Na koniec podlewam niewielką ilością syropu klonowego i zdejmuję z ognia. 

3/4 szklanki mleka z wanilią rozgrzewam w rondelku, dodaję kakao, łyżeczkę masła, pół łyżki syropu klonowego i mieszam dokładnie. Do tej mieszanki dokładam płatki gryczane i zagotowuję całość. 

Gotową gryczankę wykładam na talerze lub dwie miseczki, dekoruję owocami, listkami mięty i polewam odrobiną miodu – wszystko zależy od apetytu jedzących, bardzo głodny zje wszystko w pojedynkę!

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
1
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe