• Partner strategiczny:

Śniadaniowa quinoa ze śliwkami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • ½ szklanki ziaren quinoa Melvit
  • 1 i ½ szklanki mleka ryżowego lub migdałowego
  • 2 łyżki migdałów
  • Śliwki
  • 1 łyżka miodu
  • Szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła klarowanego

Jak przygotować:

Quinoę umieszczamy w garnku razem z mlekiem i gotujemy do całkowitego wchłonięcia mleka. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy śliwki rozcięciem do dołu i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy miód oraz cynamon, mieszamy by śliwki pokryły się miodem i chwilę karmelizujemy. W miskach układamy ugotowaną komosę, do każdej miski dodajemy śliwki oraz rozdrobnione w moździerzu migdały. Dekorujemy miętą. Podajemy.

Czas przygotowania:
20 min.
Ilość porcji:
1
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie