• Partner strategiczny:

Jaglanka ze śliwkami i bazylią

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej Melvit
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • szczypta kardamonu
  • szczypta różowej soli
  • 10 dojrzałych śliwek
  • 4-5 obranych, świeżych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżki syropu klonowego lub innego dobrego słodu
  • kilka listków świeżej bazylii

Jak przygotować:

Śliwki myję, kroję na pół i wyciągam pestkę.

Kaszę jaglaną przelewam na sicie, podprażam na połowie masła klarowanego, dodaję szczyptę kardamonu, soli i śliwki. Całość razem przesmażam, zalewam pełną szklanką gorącej wody i gotuję aż kasza będzie miękka. Zestawiam garnek z ognia i nakrywam pokrywką.

Orzechy włoskie wyciągam z łupinek i delikatnie rozgniatam lub kroję na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam orzechy, dodaję syrop klonowy i chwilę podsmażam. 

Na miseczkę wykładam porcję kaszy ze śliwkami, polewam podprażonymi orzechami i dekoruję świeżą bazylią.

Smacznego!

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy