Tajska zupa kokosowa z ryżem
Składniki:
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżeczka trawy cytrynowej w przyprawie
- ½ papryki czerwonej
- 1 marchewka
- ½ kopru włoskiego
- Duża szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- 1,5 litra wody lub bulionu
- 240 ml mleczka kokosowego
- 1 torebka Trendy Lunch z ryżem basmati
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania tajskiej zupy kokosowej z ryżem:
W garnku rozgrzej olej. Posiekaj szalotkę, imbir, czosnek i wrzuć na rozgrzany olej razem z przyprawami (trawą cytrynową, kurkumą, cayenne, solą i pieprzem). Smaż co chwilę mieszając. Marchewkę obierz i pokrój w drobną zapałkę. Paprykę pokrój w drobną kostkę, koper posiekaj w piórka. Dorzuć wszystko do garnka, podsmaż przez chwilę i zalej wodą lub bulionem. Gotuj przez ok. 20 minut. Zalej mleczkiem kokosowym i gotuj jeszcze 10 minut. Dopraw do smaku w razie konieczności. Podawaj z ugotowanym TL z ryżem.