• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Tajski Trendy ze świeżym pomidorem i kalafiorem

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • torebka Trendy Lunch Tajski
  • 1 duży soczysty pomidor
  • łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • dwie surowe różyczki kalafiora
  • garść świeżej zielonej kolendry
  • utarta skórka z cytryny szczypta
  • 1 cm kawałek świeżego korzenia imbiru

Jak przygotować:

Pomidora obieram, wycinam gniazdo nasienne i kroję w kawałki. W rondlu rozgrzewam masło klarowane, dodaję pomidora i podsmażam go przez chwilę. Rozcinam woreczek z  mieszanką i wsypuję do rondla, mieszam i podsmażam całość przez kilka chwil, dolewam szklankę gorącej wody i gotuję aż mieszanka niemal wchłonie całą wodę. 

Imbir obieram i ucieram na tarce, skórkę z cytryny też, bardzo delikatnie – tylko zółtą skórkę bez białej części pod spodem. Kalafiora dzielę na maleńkie kawałki lub ucieram go na tarce na surowo, dodaję utarty korzeń imbiru i poszatkowaną kolendrę. Wszystko mieszam z ugotowaną mieszanką i serwuję. Można dodać sos sojowy do smaku albo jogurt kokosowy naturalny – będzie jeszcze lepsze!

Czas przygotowania:
20 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe