Sezamowy łosoś na puree z cieciorki
Składniki:
- 250 g ugotowanej cieciorki Melvit
- ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej do smaku
- woda
- 2 kawałki łososia (każdy ok. 200 g)
- 3 łyżki sezamu Melvit
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- starta skórka z cytryny
Sposób przygotowania sezamowego łososia na puree z cieciorki:
Cieciorkę namocz przez noc w zimnej wodzie, następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Ugotowaną cieciorkę zmiksuj z ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Jeśli puree jest za gęste dodawaj stopniowo wodę. Dopraw solą morską do smaku. Filety z łososia ułóż na talerzu (skórką do dołu) przypraw solą i pieprzem, wysmaruj oliwą i posyp wcześniej zrumienionym na patelni sezamem. Łososia piecz (skórką do dołu) przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. W międzyczasie przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Na talerz połóż puree z cieciorki, na wierzch ułóż upieczony filet z łososia, polej dressingiem. Jako dodatek możesz podać mix sałat z pomidorkami koktajlowymi skropione oliwą z oliwek i posypane uprażonym sezamem.
SMACZNEGO!