Pulpety rybne z płatkami owsianymi
Składniki:
- Składniki na pulpety:
- 0,5 kg filetów dowolnej ryby
- 35 g otrębów owsianych Melvit
- 50 ml mleka UHT 3,2%
- 1 jajko kurze
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 3g soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Składniki na sos:
- 2 świeże ogórki
- kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- mały pęczek koperku
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania pulpetów rybnych z płatkami owsianymi:
Filety z ryby zmiel. Bułkę tatrą zalej mlekiem, jajka rozbij i dodaj wszystko do ryby, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Z przygotowanej masy formuj małe kuleczki. Obtaczaj je w mące.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Pulpety gotuj w wodzie przez 10 minut, a następnie je odcedź.
Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek posiekaj. Czosnek zgnieć w prasce.
Wymieszaj składniki na sos z jogurtem i sokiem z cytryny.
Pulpety podawaj polane sosem.