Sałatka z pesto i hummusem
Składniki:
- 1 saszetka Trendy Lunch z orkiszem
- NA PESTO:
- 200 g suszonych pomidorów
- pęczek świeżej bazylii
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki oliwy (lub trochę więcej)
- garść migdałów (najlepiej blanszowanych)
- 50 startego parmezanu
- sól pieprz do smaku
- NA HUMMUS:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1-2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki tahini
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania sałatki z pesto i hummusem:
Cieciorkę moczymy w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy i dokładnie płuczemy. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, ok 60 minut. Odcedzamy i studzimy. W blenderze umieszczamy ugotowane ziarna, czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę oraz wodę. Miksujemy wszystko dokładnie, na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Hummus powinien być puszysty, niezbyt zwarty.
Przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszankę TL gotujemy według wskazań na opakowaniu. Studzimy i mieszamy z 2 łyżkami przygotowanego pesto.
Na dnie naczynia układamy 2-3 łyżki hummusu, układamy TL z pesto i zwieńczamy świeżymi kiełkami. Idealna do zabrania na lunch! 🙂