Bliny z awokado
Składniki:
1 szklanka mleka owsianego
1/2 szklanki mąki ryżowej Melvit
1/2 szklanki mąki gryczanej Melvit
2 jajka
1 łyżeczka suszonych drożdży
szczypta soli
Sposób przygotowania blinów z awokado:
Mleko podgrzej by było lekko ciepłe, dodaj drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, obie mąki, sól i wymieszaj trzepaczką. Odstaw na 30 minut. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany. Dodaj do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Smaż małe bliny z łyżki masy na oleju kokosowym. Podawaj ze świeżym awokado w plastrach lub w formie pasty (rozgniecione awokado z dodatkiem soku z cytryny, soli, pieprzu i ząbku czosnku).