Przepisy

Pierogi gryczane z kaszą jaglaną

autor: Zabawa w gotowanie Święta

Składniki:

Jak przygotować:

Przesianą mąkę gryczaną zalać wodą, wymieszać, dosypać mąkę pszenną i zagnieść ciasto. Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, podprażyć i zalać 1 szklanką wody. Gotować do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Ostudzić. Szalotkę drobno posiekać, podsmażyć na patelni na maśle klarowanym delikatnie oprószyć solą. Kaszę jaglaną, szalotkę oraz fetę wymieszać starannie, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, wykrawać krążki foremką lub szklanką. Na środek nakładać 1 łyżeczkę farszu, dokładnie zlepiać brzegi. Wrzucać partiami na osoloną, wrzącą wodę. Gotować 2-3 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię.

Przepis ze strony: http://melvit.pl/r_pierogi-gryczane-z-kasza-jaglana_175