• Partner strategiczny:

Zupa z cytryną i kurczakiem

Składniki:

Jak przygotować:

Umyj i oczyść pierś z kurczaka. Włóż do garnka razem z umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyzną (jedna marchew, jedna pietruszka, kawałek selera, 1/3 pora, pół cebuli). Zalej wodą (ok. 2-4 szklanek) dodaj ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, startą skórkę z dwóch cytryn. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj dalej ok. 30 min. Po pół godziny, wyciągnij mięso, i zupę przecedź przez sitko. Nie zapomnij podstawić garnka, bo zupa się zmarnuje. To nie żart, bo kiedyś ze zmęczenia właśnie tak zrobiłam 😉 Przelaną zupę postaw na gaz, dodaj ryż i gotuj aż będzie miękki.

W tym czasie, żółtka wymieszaj z sokiem z całej cytryny, śmietanką. Pierś z kurczaka pokrój w plastry i podsmaż na patelni z dodatkiem chili i kurkumy. Gdy ryż będzie miękki zdejmij zupę z ognia. Powoli dodawaj zupę do jajek ze śmietanką, gdy płyn będzie ciepły przelej powoli do zupy cały czas energicznie mieszając. Chwilę podgotuj zupę, ale nie doprowadzaj już do wrzenia. Zdejmij z ognia, dopraw do smaku solą i pieprzem. Przelej do miski, na wierzchu połóż kawałek kurczaka.
Smacznego !

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy