• Partner strategiczny:

Zupa grzybowa z kaszą gryczaną i wędzoną śliwką

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 3 garście (przepłukanej) kaszy gryczanej prażonej Melvit
  • włoszczyzna
  • szczypta kuminu
  • plasterek świeżego imbiru
  • łyżka masła klarowanego
  • dwie suszone, wędzone śliwki
  • świeżo mielony pieprz czarny – szczypta
  • dwa owoce jałowca
  • kubek suszonych grzybów leśnych
  • łyżka sosu sojowego
  • natka pietruszki gałązka
  • szczypta kurkumy

Jak przygotować:

Włoszczyznę obieram, myję i kroję na pół.
Grzyby myję na sicie, zalewam w misce gorącą wodą i odstawiam na około 30 minut. Kaszę płuczę na gęstym sicie i odstawiam do obcieknięcia.

Do garnka z grubym dnem a najlepiej żeliwnym dodaję szczyptę kurkumy, rozpuszczam masło klarowane, dodaję suszone śliwki, włoszczyznę zaczynając od marchewki, pietruszki, selera i na końcu pora. Podsmażam dokładając kumin, plaster imbiru, pieprz, dwa owoce jałowca, na końcu wlewam grzyby razem z wodą z moczenia i z łyżką sosu sojowego – w razie potrzeby dolewam więcej wody.

Doprowadzam całość do wrzenia, wrzucam gałązkę natki pietruszki, kaszę i gotuję do miękkości. Serwuję z poszatkowaną, świeżą natką.

Smacznego!

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak