Zupa jarzynowa z fasolą i pęczakiem
Składniki:
- 2350 g wody
- 380-400 g fasoli Piękny Jaś, suszonej, Melvit, uprzednio namoczonej przez 8-12 godz. (patrz wskazówka)
- 75 g pęczaku kujawskiego, Melvit
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 150 g kapusty pekińskiej, pokrojonej na kawałki
- 100 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 15 g oliwy z oliwek
- 200-250 g ziemniaków, pokrojonych w 1-1,5 cm kostkę
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM lub 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- pokruszone
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego (dł. ok. 10 cm), tylko liście lub ¾ łyżeczki rozmarynu
- suszonego
- ¾ łyżeczki oregano
- suszonego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 ziarno ziela angielskiego
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1-2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1-2 szczypty soli
- 125 g mleka kokosowego
- 10-15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- koperek, świeży, posiekany, ilość do podania
Sposób przygotowania zaupy jarzynowej z fasola i pęczakiem:
- Do naczynia miksującego wlać 1600 g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego namoczoną fasolę, gotować na parze 70-75 min/Varoma/obr. 4 lub do momentu, aż fasola będzie miękka. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ugotowaną fasolę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego pęczak, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, kapustę i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać opłukany pęczak, ziemniaki, pozostałe 750 g wody, koncentrat bulionu warzywnego, rozmaryn, oregano, bazylię, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz cytrynowy, pieprz czarny i sól, gotować 12 min/100°C//obr. 2.
- Dodać ugotowaną wcześniej fasolę, mleko kokosowe i sok z cytryny, gotować 10-12 min/95°C/obr. 2.
- Zupę jarzynową z fasolą i pęczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypaną koperkiem.
Wskazówka
- Aby uzyskać 380-400 g namoczonej fasoli, należy na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej 170 g suchej fasoli Piękny Jaś i 1000 wody, odstawić na ok. 8-12 godz., następnie odsączyć za pomocą koszyczka, opłukać pod zimną, bieżącą wodą i użyć do przygotowania zupy.
- Aby przyspieszyć przygotowanie zupy, fasolę można ugotować dzień wcześniej (punkt 1.) i po ostudzeniu przechowywać w lodówce w szczelnie zamykanym pojemniku.
- Przepis „Koncentrat bulionu warzywnego” znajduje się w książce podstawowej do TM5 „Kulinarne ABC” na str. 38 i kolekcji o tym samym tytule znajdującej się na platformie Cookidoo®.
Czas przygotowania:
140 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni