Przepis na zupę krem szparagowa

Zupa krem szparagowa

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 3 łyżki soczewicy MELVIT 
  • 10 szparagów
  • 1 l bulionu
  • Sól, pieprz, chili do smaku
  • Świeża bazylia do podania
  • Masło do smażenia

Sposób przygotowania szparazupy krem :

Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w kostkę. W garnku rozpuść sporą łyżkę masła, dodaj cebulę i smaż przez chwilę mieszając, dodaj czosnek i smaż jeszcze 2 minuty, następnie dodaj soczewicę oraz obranego, pokrojonego w kostkę ziemniaka i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi bez zdrewniałych końcówek. Zalej wszystko bulionem i gotuj do miękkości warzyw ( ok. 15-20 minut). Po tym czasie zmiksuj na gładki krem, dopraw do smaku i podawaj udekorowaną świeżą bazylią.

Przepis na zupę krem szparagowa
Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Średni