Zapiekane Quinoa Trio z owocami przepis

Zapiekane Quinoa Trio z owocami

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • opakowanie mieszanki Quinoa Trio
  • szklanka soku gruszkowego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól różowa
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka
  • 1/2 krwistej pomarańczy
  • 3 łyżki kwaśniejszego dżemu, ja wykorzystałam domowy z rokitnika
  • jogurt naturalny roślinny (małe opakowanie)
  • pachnąca mięta
  • cukier puder kokosowy do posypania
  • kokilki do zapiekania lub blacha do muffinek z ruchomymi miseczkami

Sposób przygotowania zapiekanego Quiona Trio z owocami:

Mieszankę Quinoa Trio przesypuję do rondelka, dodaję łyżeczkę masła klarowanego, podrażam, dodaję szczyptę soli, sok i gotuję aż mieszanka wciągnie całą wodę. Odstawiam pod przykryciem do przestygnięcia.

Jabłko i gruszkę myję, wycinam z nich gniazdo nasienne i kroję w kostkę razem ze skórką. Z pomarańczy odkrawam plaster i kroję go na mniejsze trójkąciki, z pozostałą część wyciskam do jogurtu naturalnego. 

Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni. 

Do Quinoa Trio dodaję łyżkę masła klarowanego i mieszam. Blachę do muffinek lub kokilki do zapiekania smaruję obficie masłem klarowanym, wykładam quinoa tworząc w środku dołek do którego nakładam łyżeczkę kwaśniejszego dżemu i łyżkę pokrojonych owoców. Owoce posypuję odrobiną cukru pudru i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Gorące wyciągam z pieca, nakładam jogurt, kawałek krwistej pomarańczy, świeżą miętę i przed samym serwisem posypuję po wierzchu pudrem.

Podaję na ciepło, słodziutkie, odrobinę kwaśne i pyszne.

Zapiekane Quinoa Trio z owocami przepis
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak