Zapiekane Quinoa Trio z owocami
Składniki:
- opakowanie mieszanki Quinoa Trio
- szklanka soku gruszkowego tłoczonego na zimno
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól różowa
- 1 jabłko
- 1 gruszka
- 1/2 krwistej pomarańczy
- 3 łyżki kwaśniejszego dżemu, ja wykorzystałam domowy z rokitnika
- jogurt naturalny roślinny (małe opakowanie)
- pachnąca mięta
- cukier puder kokosowy do posypania
- kokilki do zapiekania lub blacha do muffinek z ruchomymi miseczkami
Sposób przygotowania zapiekanego Quiona Trio z owocami:
Mieszankę Quinoa Trio przesypuję do rondelka, dodaję łyżeczkę masła klarowanego, podrażam, dodaję szczyptę soli, sok i gotuję aż mieszanka wciągnie całą wodę. Odstawiam pod przykryciem do przestygnięcia.
Jabłko i gruszkę myję, wycinam z nich gniazdo nasienne i kroję w kostkę razem ze skórką. Z pomarańczy odkrawam plaster i kroję go na mniejsze trójkąciki, z pozostałą część wyciskam do jogurtu naturalnego.
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.
Do Quinoa Trio dodaję łyżkę masła klarowanego i mieszam. Blachę do muffinek lub kokilki do zapiekania smaruję obficie masłem klarowanym, wykładam quinoa tworząc w środku dołek do którego nakładam łyżeczkę kwaśniejszego dżemu i łyżkę pokrojonych owoców. Owoce posypuję odrobiną cukru pudru i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Gorące wyciągam z pieca, nakładam jogurt, kawałek krwistej pomarańczy, świeżą miętę i przed samym serwisem posypuję po wierzchu pudrem.
Podaję na ciepło, słodziutkie, odrobinę kwaśne i pyszne.