Przepis na tartę z jabłkami

Tarta z jabłkami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki poznańskiej MELVIT
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 cebula
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka
  • 100 g pieczarek
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • Olej do smażenia
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego lub wody
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki do podania

Sposób przygotowania:

Mąkę umieść w misce, zrób wgłębienie, wbij jajko i mieszaj widelcem wlewając powoli wodę. Wyrób elastyczne ciasto (ok. 5 minut) i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto podziel na mniejsze części, wałkuj niezbyt cienko i tnij na małe kwadraty. Gotuj w osolnej wodzie przez ok. 1-2 minut. Wcześniej możesz przygotować kapustę z pieczarkami. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokjoroną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, smaż do zarumienienia. Po tym czasie dorzuć opłukaną wcześniej kapustę i smaż kolejne 5 minut, dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Podlej bulionem i gotuj aż odparuje. Wymieszaj w ugotowanym makaronem i podaj obsypane posiekaną natką pietruszki.

Przepis na tartę z jabłkami
Czas przygotowania:
60 min
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie