Przepis na ciasto kruche piernikowe z jabłkami

Ciasto kruche piernikowe z jabłkami /o średnicy 18 cm/

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Sposób przygotowania ciasta kruchego piernikowego z jabłkami:

Masło rozcieramy z mąką do uzyskania sypkiej mieszanki, dodajemy żółtko, cukier, oraz wodę. Zagniatamy ciasto. W razie konieczności dolewamy jeszcze łyżkę wody. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry. Mieszamy z 1 łyżką cynamonu. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną większą ok 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta. Większą część wałkujemy i wykładamy na formę do pieczenia. Układamy na cieście jabłka. Z drugiej części ciasta wycinamy wzory, np. gwiazdki i układamy na jabłkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20-25 minut.

Przepis na ciasto kruche piernikowe z jabłkami
Czas przygotowania:
90 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie