• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Pierniczki!

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 150 g masła klarowanego
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 80 g ksylitolu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 jajo
  • 1 żółtko

Jak przygotować:

Mąkę, sodę, przyprawy, ksylitol i sól łączymy w jednej misce. Masło rozpuszczamy i lekko studzimy. Do mieszanki z mąkami dodajemy roztrzepane jajka i przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Nie przejmujemy się jeśli jest trochę klejące.

Wkładamy do lodówki na godzinę lub na całą noc. Rozwałkowujemy ciasto na ok 0,5 mm w razie konieczności podsypując mąką. Wycinamy kształty i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.6 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostygnięciu dekorujemy.

Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe