• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Jabłko pieczone z ananasową kaszą orkiszową

Składniki:

  • 4 łyżki kaszy orkiszowej Melvit
  • 2-3 większe jabłka, najlepiej kwaśniejsze
  • 1 szklanka soku ananasowego jednodniowego lub pomarańczowego
  • łyżka cukru brązowego trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • świeży tymianek

Jak przygotować:

Piekarnik rozgrzewam na 180 stopni z termoobiegiem. Jabłka myję, wycinam ostrym nożem ogryzek tak, żeby jak najmniej uszkodzić jabłko. W rondelku rozgrzewam sok, dodaję kaszę orkiszową, przyprawy, zagotowuję ciągle mieszając trzepaczką i odstawiam na bok.

W naczyniu żaroodpornym lub w emaliowanej misce układam jabłka, napełniam wydrążony środek ugotowaną kaszą i podsypuję z wierzchu trzcinowym cukrem. Wstawiam do piekarnika pod przykryciem na około 25 minut, następnie zdejmuję przykrycie i podpiekam jeszcze przez 15 minut. Czas jest uzależniony od wielkości jabłka, dobrze jest sprawdzić czy jabłko jest już miękkie. Podaję na ciepło z gałązką świeżego tymianku w środku.

Smacznego!

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe