• Partner strategiczny:

Tarta owsiana z truskawkami i rabarbarem

Składniki:

  • Spód:
  • 1 czubata szklanka mąki owsianej Melvit
  • 1/4 kubka mleka migdałowego lub kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego (temp. pokojowa)
  • łyżka cukru kokosowego lub 1/2 trzcinowego
  • szczypta utartej skórki z limonki
  • szczypta różanej soli
  • Wierzch:
  • 4 większe rabarbary
  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta pieprzu

Jak przygotować:

Rabarbar i truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy.
Na rozgrzanej patelni przesmażamy owoce z cukrem i szczyptą pieprzu.
Piekarnik nastawiamy na około 180-200 stopni.
Wszystkie składniki wkładamy do miski.
Mieszamy łyżką aż się połączą.
Wyciągamy z miski i wyrabiamy ciasto na desce lub stolnicy
Na podsypanej mąką desce, delikatnie rozwałkowujemy ciasto.
Przekładamy do formy na tartę i dokładnie, dłonią wykładam ciasto formują brzegi.
Widelcem robimy kilka dziurek w spodzie.
Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut
Nakładamy owoce na podpieczony spód i wstawiamy na chwilę do piekarnika lub smarujemy spód
kremem i układamy owoce na świeżo.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy