• Partner strategiczny:

Tarta owsiana z porami i fenkułem na białym winie

Składniki:

  • Wierzch:
  • 2-3 duże pory
  • 2-3 duże fenkuły
  • 1/2 szklanki wina białego półsłodkiego
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki mleka migdałowego/ kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej soli
  • Spód:
  • 1 czubata szklanka mąki owsianej Melvit
  • 1/4 kubka mleka migdałowego lub kokosowego
  • 2 łyżki masła klarowanego (temp. pokojowa)
  • łyżka cukru kokosowego lub 1/2 trzcinowego
  • szczypta utartej skórki z limonki
  • szczypta różanej soli

Jak przygotować:

Warzywa myjemy, obieramy ze zgrubiałych liści.
Z pora odkrawamy zieloną część, białą kroimy na plastry
Z fenkułu kroję białą część na pióra, zieloną zostawiamy do dekoracji.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, wrzucamy fenkuł, por, pieprz, sól i podsmażamy.
Dodajemy białe wino i dusimy.
Piekarnik nastawiamy na około 180-200 stopni.
Wszystkie składniki wkładamy do miski.
Mieszamy łyżką aż się połączą.
Wyciągamy z miski i wyrabiamy ciasto na desce lub stolnicy
Na podsypanej mąką desce, delikatnie rozwałkowujemy ciasto.
Przekładamy do formy na tartę i dokładnie, dłonią wykładam ciasto formują brzegi.
Widelcem robimy kilka dziurek w spodzie.
Wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.
Wyciągamy spód, układamy podduszone warzywa i zalewamy mlekiem.
Wstawiamy na 10-15 minut do pieca.

Czas przygotowania:
90 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni