Tarta owsiana z truskawkami i rabarbarem
Składniki:
- Spód:
- 1 czubata szklanka mąki owsianej Melvit
- 1/4 kubka mleka migdałowego lub kokosowego
- 2 łyżki masła klarowanego (temp. pokojowa)
- łyżka cukru kokosowego lub 1/2 trzcinowego
- szczypta utartej skórki z limonki
- szczypta różanej soli
- Wierzch:
- 4 większe rabarbary
- 1 kg truskawek
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania tarty owsianej z truskawkami i rabarbarem:
Rabarbar i truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy.
Na rozgrzanej patelni przesmażamy owoce z cukrem i szczyptą pieprzu.
Piekarnik nastawiamy na około 180-200 stopni.
Wszystkie składniki wkładamy do miski.
Mieszamy łyżką aż się połączą.
Wyciągamy z miski i wyrabiamy ciasto na desce lub stolnicy
Na podsypanej mąką desce, delikatnie rozwałkowujemy ciasto.
Przekładamy do formy na tartę i dokładnie, dłonią wykładam ciasto formują brzegi.
Widelcem robimy kilka dziurek w spodzie.
Wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut
Nakładamy owoce na podpieczony spód i wstawiamy na chwilę do piekarnika lub smarujemy spód
kremem i układamy owoce na świeżo.