• Partner strategiczny:

Tarta jaglana z truskawkami

Autor przepisu: Kasia Fenix

Składniki:

  • 150 g płatków owsianych górskich Melvit
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 200 g suszonych daktyli
  • 100 g mieszanki orzechów (migdały, orzechy włoskie, orzechy nerkowca)
  • 80 g nierafinowanego oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki zimnej wody
  • Masa jaglana:
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 130 g suchej kaszy jaglanej Melvit
  • 80 ml wody
  • dowolny zdrowy ‘słodzik’: miód, ksylitol (ilość wedle uznania)
  • laska wanilii
  • Dekoracja:
  • 800 g świeżych truskawek

Jak przygotować:

Daktyle przełóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut, następnie odsącz. Zmiksuj płatki owsiane, wiórki kokosowe, orzechy, powoli dodając daktyle i olej kokosowy. Dodaj odrobinę wody, wyrabiaj ciasto, które powinno się odrobinę lepić. 
Okrągłą formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej ciasto, następnie wstaw do lodówki. Kolejny krok to wykonanie masy jaglanej. Kaszę wypłucz i zalej wrzątkiem. Do garnka wlej mleczko kokosowe oraz wodę. Dodaj kasze i laskę wanilii. Po doprowadzeniu do wrzenia gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok 15 min. od czasu do czasu mieszając aż kasza wchłonie cały płyn. Gdy kasza zmięknie, zdejmij garnek z ognia, pozostaw kaszę pod przykryciem na 10-15 min. Po ostudzeniu dodaj miód i zmiksuj na gładką masę, następnie rozsmaruj całość na schłodzonym spodzie. Udekoruj ciasto truskawkami.

Smacznego!

Polecam
Kasia Fenix

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Kasia Fenix