Przepis na tartę kokosową z pigwą, gruszkami i jabłkami

Tarta kokosowa z pigwą, gruszkami i jabłkami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 5 łyżek mąki kokosowej Melvit
  • 50 g oleju kokosowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • Odrobina wody w razie konieczności
  • 500 g owoców pigwy
  • ½ szklanki cukru trzcinowego lub miodu
  • 3 gruszki (najlepiej dojrzałe, słodkie)
  • 1 jabłko

Sposób przygotowania tarty kokosowej z pigwą, gruszkami i jabłkami:

Mąkę, cukier i olej wrzucamy do miksera i ucieramy końcówką do kruchego ciasta lub siekamy nożem i rozcieramy dłońmi aż się połączą i uzyskają konsystencję mokrego piasku. Następnie dodajemy żółtka i ugniatamy ciasto, jeśli jest konieczność dodajemy łyżkę wody by ciasto lepiej się połączyło. Wałkujemy i układamy na posmarowanej olejem kokosowym formie do tarty. Podpiekamy ok 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie wydrążamy pigwę i kroimy i kostkę, to samo robimy z gruszką. Wrzucamy owoce do garnuszka, podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając. Dodajemy cukier, nadzienie będzie lekko kwaśne, więc kontrolujemy dodawanie cukru według uznania. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie gruszkowo-pigwowe, a na wierzchu układamy plastry jabłka (najlepiej krojone na szatkownicy by były cienkie). Zapiekamy w piekarniku jeszcze ok 15 minut. Podajemy.

Przepis na tartę kokosową z pigwą, gruszkami i jabłkami
Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie