Tarta kokosowa z pigwą, gruszkami i jabłkami
Składniki:
- 5 łyżek mąki kokosowej Melvit
- 50 g oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 żółtka
- Odrobina wody w razie konieczności
- 500 g owoców pigwy
- ½ szklanki cukru trzcinowego lub miodu
- 3 gruszki (najlepiej dojrzałe, słodkie)
- 1 jabłko
Sposób przygotowania tarty kokosowej z pigwą, gruszkami i jabłkami:
Mąkę, cukier i olej wrzucamy do miksera i ucieramy końcówką do kruchego ciasta lub siekamy nożem i rozcieramy dłońmi aż się połączą i uzyskają konsystencję mokrego piasku. Następnie dodajemy żółtka i ugniatamy ciasto, jeśli jest konieczność dodajemy łyżkę wody by ciasto lepiej się połączyło. Wałkujemy i układamy na posmarowanej olejem kokosowym formie do tarty. Podpiekamy ok 10 minut w 180 stopniach. W tym czasie wydrążamy pigwę i kroimy i kostkę, to samo robimy z gruszką. Wrzucamy owoce do garnuszka, podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości co jakiś czas mieszając. Dodajemy cukier, nadzienie będzie lekko kwaśne, więc kontrolujemy dodawanie cukru według uznania. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie gruszkowo-pigwowe, a na wierzchu układamy plastry jabłka (najlepiej krojone na szatkownicy by były cienkie). Zapiekamy w piekarniku jeszcze ok 15 minut. Podajemy.