Szybka tarta dla niespodziewanych gości
Składniki:
- spód:
- 1,5 szklanki Secret Fitness Owsianki z owocami i nasionami chia Melvit
- 2 łyżki masła klarowanego
- 5 łyżek soku jabłkowego tłoczonego
- wierzch :
- 3 jabłka
- 3 średnie łodygi rabarbaru
- garść kwiatów fioletowego bzu
- opcjonalnie łyżka ksylitolu lub cukru trzcinowego brązowego
Sposób przygotowania szybkiej tarty dla niespodziewanych gości:
Jabłka obieram i za pomocą mandoliny kroję na cienkie, około 3 mm plasterki omijając ogryzek. Okrawam też boki, te kawałki posłużą mi na spód i boki. Rabarbar, jeśli jest w miarę młody tylko myję i kroję po skosie na 5 cm kawałki. Składniki na spód mieszam dłonią w misce, ugniatam je przez chwilę, żeby chia zdążyła się połączyć w całość. Piekarnik nastawiam na 180 stopni (grzałka góra, dół i termoobieg). Formę na tartę (około 20 cm średnicy) wykładam wymieszaną masą, równam spód i formuję ładne ranty. To ważne, żeby całość była w miarę cienka i równa, potem przyjemniej się taką tartę konsumuje. Spód wstawiam na około 10 minut do pieca żeby się odrobinę podpiekł, wystawiam i wykładam plasterkami jabłek, a potem z brzegu układam kawałki rabarbaru i podsypuję odrobinę cukrem. Wstawiam do pieca na 5 min. owinięte folią, potem zdejmuję ją i podpiekam, aż się jabłka zarumienią. Przed podaniem tartę posypuję kwiatami bzu, pysznie smakuje lekko ciepła, więc można podawać niemal z marszu!