Szakszuka z kaszą jaglaną i zielonymi warzywami
Składniki:
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 100 g zielonego groszku
- 100 g ugotowanego i obranego bobu
- ½ małej sałaty rzymskiej
- ¼ małej cukinii
- 2 jajka
- Masło klarowane
- Sól, pieprz
- Szczypior do podania
Sposób przygotowania szakszuki z kaszą jaglaną i zielonymi warzywami:
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę, podlewamy odrobiną wody i chwilę dusimy. Nastepnie wrzucamy groszek, bób oraz podzieloną na liście sałatę rzymską i kaszę. Smażymy, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody i dusimy ok.3-4 minuty. Po tym czasie robimy w warzywach wgłębienia i wbijamy jajka. Smażymy do momentu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.