Stir Fry z kaszą gryczaną
Składniki:
- garść świeżego szpinaku
- biała cebula średniej wielkości
- mała marchewka ew. 0,5 pęczka szparagów
- główka czosnku
- ząbek czosnku
- 2 jaja
- 100 g kaszy gryczanej prażonej Melvit
- garść pomidorów koktajlowych
- gałązki świeżego tymianku i rozmarynu
- pęczek świeżej kolendry
- pestki dyni
- sos sojowy
- olej rzepakowy
- ocet balsamiczny
- masło
Sposób przygotowania Stir Fry z kaszą gryczaną:
1. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
2. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.
3. Ząbek czosnku drobno siekamy.
4. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
5. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą.
6. Szparagi dokładnie płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy z łusek, kroimy na 4-centymetrowe kawałki.
7. Pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, polane olejem, posypane świeżym tymiankiem i rozmarynem oraz polane ewentualnie octem balsamicznym, pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 20-30 minut. Ważne, aby piec je przecięciem do góry, aby mogła odparować z nich woda!
8. Odcinamy czubek główki czosnku, polewamy olejem, posypujemy solą i pieprzem, po czym również pieczemy w 180 stopniach aż będzie rumiany, a ząbki staną się miękkie.
9. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy na małym ogniu cebulę, aż się skarmelizuje- w ten sposób nabierze słodkiego smaku.
10. Na oleju podsmażamy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę, dodajemy szparagi, a gdy zmiękną, dodajemy liście szpinaku.
11. Po 30 sekundach dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, całość mieszamy i wykładamy na talerz.
12. Na tej samej patelni, oczyszczonej ręcznikiem papierowym, smażymy omlet z jajek, doprawiony sosem sojowym, rolujemy i kroimy w poprzeczne paseczki.
13. Danie serwujemy z upieczonym czosnkiem, omletem, pomidorkami koktajlowymi i zrumienioną na maśle cebulą, pestkami dyni i świeżo posiekaną kolendrą.