• Partner strategiczny:

Stir Fry z chrupiących warzyw korzeniowych z prażonym siemieniem lnianym

Składniki:

  • 8 łyżek siemienia lnianego Melvit
  • 12 szt. marchwi
  • 8 szt. korzenia pietruszki
  • 1 seler korzeniowy duża bulwa
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 por biała część
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 80 g orzechów ziemnych
  • pieprz, cukier do smaku
  • 1 doniczka świeżej kolendry
  • 50 g kiełki jarmużu

Jak przygotować:

Warzywa korzeniowe (marchew, pietruszkę i seler) oraz pora i selera naciowego pokrój w julienne (zapałki), czosnek w plasterki. W woku rozgrzej olej, dodaj pokrojone warzywa korzeniowe, czosnek i smaż około 2 min. Dodaj seler naciowy i pora, smaż jeszcze przez chwilę do momentu aż warzywa będą miękkie, lecz w dalszym ciągu jędrne. Na koniec dorzuć siemię lniane (uprzednio uprażone na suchej patelni, od momentu strzelania 2-3 min potrząsając co 1 min) i orzechy ziemne dopraw sosem sojowym, olejem sezamowym, szczyptą czarnego pieprzu. Całość posyp świeżą kolendrą i kiełkami jarmużu.

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy