• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Spring rolls z pysznym sosem orzechowym (4 sztuki)

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

Jak przygotować:

W miseczce mieszam składniki na sos, ostrej papryczki dodaję według uznania – to samo dotyczy kolendry. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrabiam go z łyżeczką soku jabłkowego albo po prostu z wodą. Na koniec do sosu dodaję poszatkowaną drobno kolendrę. 

Ogórka i marchewki kroję na dość drobne zapałki, bez obierania ze skórki, myję je tylko jeśli jest taka potrzeba. Rzodkiewkę myję i kroję w kostkę, szparagi na mniejsze części. Papier ryżowy moczę przez około 5 minut w wodzie, miękki wykładam na papier do pieczenia i układam na nim po kolei ulubione składniki, na koniec dodaję łyżkę ugotowanej mieszanki Trendy Lunch i świeże, chrupiące zioła. Najlepiej składniki ułożyć z jednej strony okrągłego papieru dość ciasno, zawinąć papier z obu boków i potem pewnym ruchem zacząć zwijać już w poprzek lekko dociskając zawartość.  Gotowy rulonik odkładam na bok i szykuję następny. Przed podaniem można te wiosenne ruloniki przekroić ostrym nożem lub też można je podawać w całości, koniecznie z pysznym orzechowym sosem.

na sos:

  • czubata łyżka masła orzechowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • łyżeczka miodu
  • garść poszatkowanej kolendry
  • kawałek papryczki chili (wg uznania)
  • sok wyciśnięty z limonki
Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe