• Partner strategiczny:

Chłodnik z bobu z chrupiącą Quinoa Melvit

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 2 łyżki Quinoa Melvit
  • sól/pieprz
  • szklanka ugotowanego bobu
  • szklanka bulionu warzywnego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (u mnie kokosowy)
  • sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
  • łyżeczka marynowanego imbiru
  • łyżka octu ryżowego (lub innego)
  • garść świeżego koperku

Jak przygotować:

Quinoa, na surowo podprażam na małej patelni z solą i odrobiną pieprzu aż się całość podrumieni. Można dodać odrobinę masła klarowanego lub innego tłuszczu, efekt będzie przyjemniejszy.

Ugotowany bób obieram ze skórki prosto do garnka, dodaję koperek, imbir, sok z cytryny, ocet, zalewam bulionem i blenduję energicznie na gładki chłodnik. Na końcu dodaję jogurt i blenduję jeszcze raz. Wstawiam garnek do lodówki przynajmniej na 10-15 minut, żeby go nieco schłodzić.

Podaję w kieliszkach posypany podprażoną quinoa jako starter lub w miseczkach jeśli ma to być zupa. Jest delikatny, orzeźwiający i bardzo letni, przypomina wizyty u Babci i jedzenie z umorusanymi buziami na trawie. Tak, ten chłodnik kojarzy mi się z totalną beztroską!

Czas przygotowania:
30 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe