Melvit

Skrobia ziemniaczana 500 g

  • Gramatura: 500 g
  • Kod kreskowy: 906827005509

Liczba sztuk:

  • w opakowaniu: 10
  • na warstwie: 140
  • na palecie: 1120

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna1428 kJ / 336 kcal
  • Białko:0,6 g
  • Błonnik: 0,4 g
  • Węglowodany:83 g
  • Tłuszcze:0,1 g

Opis:

Skrobia ziemniaczana to jeden z tych produktów, który od pokoleń znajduje szerokie zastosowanie w polskiej kuchni. Ceniona za swoją uniwersalność, neutralny smak i doskonałe właściwości zagęszczające, jest niezastąpiona zarówno w domowym gotowaniu, jak i w profesjonalnej gastronomii. Pozyskiwana jest z bulw ziemniaka w wieloetapowym procesie technologicznym, który obejmuje oddzielanie skrobi od innych części rośliny, a następnie jej dokładne płukanie, oczyszczanie, suszenie i przesiewanie. Dzięki temu finalny produkt cechuje się wysoką czystością i jakością. Powstała w ten sposób skrobia to drobny, śnieżnobiały proszek, bez zapachu i smaku. Po zmieszaniu z wodą tworzy przezroczystą, kleistą zawiesinę, potwierdzając swoje właściwości zagęszczające. Dzięki swojej „neutralności” skrobia ziemniaczana jest idealnym dodatkiem do wielu potraw zarówno w domowej kuchni, jak i gastronomii.

Mąka ziemniaczana a skrobia – czym się różnią?

Bardzo często konsumenci zastanawiają się czy mąka ziemniaczana a skrobia, to ten sam produkt? Chociaż terminy te często są używane zamiennie, technicznie rzecz biorąc, są to dwa różne produkty. Mąka ziemniaczana jest bowiem produkowana z gotowanych w całości ziemniaków, które następnie odparowuje się i mieli razem ze skórką. Z kolei skrobia ziemniaczana jest uzyskiwana ze świeżych, umytych bulw pędowych ziemniaków, które poddawane są rozdrobnieniu i wypłukiwaniu skrobi.

W praktyce kulinarnej, gdy przepis wymaga „mąki ziemniaczanej”, zazwyczaj chodzi o czystą skrobię ziemniaczaną, ze względu na jej doskonałe właściwości zagęszczające. Prezentowana skrobia ziemniaczana jest właśnie tym wyizolowanym, czystym składnikiem węglowodanowym, gwarantującym wysoką jakość w każdej potrawie.

Czy skrobia ziemniaczana jest zdrowa?

Chociaż jest to produkt, który w głównej mierze składa się z węglowodanów, to warto podkreślić, że są to węglowodany złożone, które przekształcają się w organizmie ludzkim w glukozę, dostarczając znaczącego zastrzyku energii, co pomaga w utrzymaniu sytości na dłużej. Wartość energetyczna skrobi ziemniaczanej to około 336 kcal na 100 gramów, co czyni ją dobrym źródłem energii. To jednak nie wszystko! W domowych warunkach skrobia ziemniaczana stosowana jest często do przygotowywania tradycyjnych kisieli, które od lat goszczą w wielu kuchniach jako delikatna przekąska o łagodnej konsystencji. Ze względu na swój naturalny skład i delikatną konsystencję, bywa także wykorzystywana jako alternatywa dla pudrów pielęgnacyjnych, szczególnie w pielęgnacji skóry wrażliwej.

Skrobia ziemniaczana – przepisy

Skrobia ziemniaczana to produkt, który nie zmienia smaku ani barwy dań. Dlatego znajduje swojej zastosowanie przy przyrządzaniu wielu dań, takich jak:

  • Zupy i sosy, nadaje im gładkość i odpowiednią gęstość bez zmiany smaku.
  • Domowe wypieki, używana do ciast, dodaje im lekkości i delikatności, szczególnie w przypadku biszkoptów czy ciast kruchych.
  • Pierogi, kluski czy kopytka, zapewnia odpowiednią elastyczność i zapobiega rozpływaniu się ciasta.

Skrobia ziemniaczana – do czego jeszcze można ją wykorzystać w kuchni? Otóż, warto wiedzieć, że dobrze dobrana skrobia ziemniaczana potrafi wydobyć delikatny smak owoców w deserach, a także nadać aksamitną konsystencję kremom i musom. Produkt ten warto dodawać też do panierki, dzięki czemu kotlety czy warzywa usmażą się na piękny, złoty kolor, będą bardziej chrupiące i równomiernie wysmażone!

Skrobia ziemniaczana – gdzie kupić?

Dzięki swojej popularności, skrobię ziemniaczaną Melvit można dziś bez trudu znaleźć w większości sklepów stacjonarnych i internetowych z asortymentem spożywczym. Dla klientów biznesowych oferujemy również sprzedaż hurtową – dostarczamy skrobię w opakowaniach dostosowanych do potrzeb przemysłu spożywczego, gastronomii, piekarni czy cukierni. Jeśli jesteś zainteresowany większymi ilościami, zapraszamy do kontaktu z naszym działem handlowym, który przygotuje indywidualną ofertę dopasowaną do Twoich potrzeb.