Melvit
Skrobia ziemniaczana 500 g
- Gramatura: 500 g
Liczba sztuk:
- w opakowaniu: 10
- na warstwie: 140
- na palecie: 1120
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- Wartość energetyczna1428 kJ / 336 kcal
- Białko:0,6 g
- Błonnik: 0,4 g
- Węglowodany:83 g
- Tłuszcze:0,1 g
Opis:
Skrobia ziemniaczana uzyskiwana jest z bulw ziemniaków. W procesie powstawania mąki następuje oddzielenie skrobi od pozostałych części ziemniaka, potem zostaje poddana procesom: płukania, oczyszczania, suszenia i odsiania. Połączona w wodą tworzy przeźroczystą, kleistą zawiesinę.
Mąka ma kolor śnieżnobiały łatwo jest ją zidentyfikować, po ściśnięciu w dłoni charakterystycznie „chrzęści”.
Bardzo pozytywnie wpływa na ludzki organizm, łagodzi podrażnienia. Pomaga w leczeniu chorób układu pokarmowego – wykorzystywana jest przy zatruciach.
Skrobia ziemniaczana szczególnie ceniona jest przez alergików, którzy traktują ją jak leczniczy puder na podrażnia, doskonale pochłania wilgoć ze skóry.
Węglowodany złożone obecne w skrobi przekształcają się w organizmie w glukozę, która jest niezbędna dla właściwego funkcjonowania organizmu. Mąka ziemniaczana dostarcza dużą dawkę energii dzięki czemu przez dłuższy czas organizm nie odczuwa się potrzeby jedzenia.
Skrobia ziemniaczana ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale nadaje się do przygotowania domowego kisielu, budyniu, klusek, ciast jest również świetnym zagęstnikiem do gulaszy i sosów.