Sernik z kaszy jaglanej z daktylowym karmelem
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej Melvit
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej Melvit
- 2 i ½ szklanki domowego mleka kokosowego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 jajko
- 4 łyżki ksylitolu
- Na spód:
- 100 g pierników
- 50 g oleju kokosowego
- Na karmel:
- ¾ szklanki daktyli moczonych kilka godzin
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- Kilka łyżeczek wody z moczenia daktyli
Sposób przygotowania sernika z kaszy jaglanej z daktylowym karmelem:
Kaszę jaglaną, przelewamy wrzątkiem na sicie, a następnie prażymy w garnku. Zalewamy mlekiem kokosowym, gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wszystko. Studzimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy blenderem. Olej kokosowy na spód rozpuszczamy w garnku, dodajemy pokruszone ciasteczka. Dokładnie mieszamy i umieszczamy na spodzie formy (najlepiej tortownicy) dokładnie dociskając. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wlewamy masę jaglaną i pieczemy kolejne 50-60 minut. Studzimy. Najlepiej włożyć sernik do lodówki na noc, schłodzony smakuje najlepiej. Przygotowujemy karmel – łączymy wszystkie składniki (najlepiej wykorzystać do tego blender). Przed podaniem polewamy sernik karmelem, kroimy. Gotowe.