Sernik Jaglany na Dzień Mamy
Składniki:
- SPÓD:
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1/2 szklanki daktyli
- MASA:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Melvit (najlepiej na mleku ryżowym)
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- stała część z mleczka kokosowego (400ml)
- 2-3 łyżki syropu z agawy
- DODATKI:
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady drobno posiekanej
- WIERZCH:
- Świeże, ulubione owoce
Sposób przygotowania sernika jaglanego na Dzień Mamy:
Jest taki jeden dzień w roku kiedy to ONA jest w centrum uwagi, to o NIEJ tylko myślimy, dla NIEJ wszystko robimy, otaczamy JĄ ciepłymi ramionami i obdarowujemy pocałunkami. Tego dnia ONA powinna czuć, że jest dla Nas najważniejsza, jedyna, niezastąpiona i wyjątkowa. MAMA. Zawsze powinna czuć się ważna, ale tego jednego dnia powinniśmy dać jej to jasno do zrozumienia. Spojrzeć na nią ciepło, oczami miłości i docenić każdy drobny gest, który dla Nas robi. Tego dnia warto poświęcić jej całą uwagę i całą energię. Pozwolić jej poczuć się wyjątkowo.
Jak dzieci mogą to zrobić ? Oczywiście wkraczając do kuchni! Do pomocy śmiało można zaciągnąć tatę i działać. Zacznijcie od aromatycznej kawy, która rozbudzi królową tego dnia. Kawa podana do łóżka na pewno będzie idealnym początkiem. Czas na śniadanie! Pyszne pankejki sprawdzą się tu na pewno, udekorowane przez małe rączki sprawią przyjemność, zanim zostaną zjedzone. Obiad możemy śmiało zostawić naszej mistrzyni, ale deser to najważniejsza kwestia, która pozostaje po naszej stronie! Powinien być łatwy, niezbyt „bałaganiący” i w dodatku pyszny! W tym przypadku sernik jaglany będzie strzałem w dziesiątkę! Smaczny, niekaloryczny a jednak słodki będzie przyjemnością dla podniebienia. Spróbujcie koniecznie, pamiętajcie by przygotować go dzień wcześniej wtedy będzie doskonały! 🙂
SERNIK JAGLANY NA ZIMNO
Przygotowanie:
Spód: Daktyle zalewamy gorącą wodą i moczymy przez 15 minut. Orzechy miksujemy na pył. Dodajemy odsączone owoce i miksujemy na gładką, lepiącą się masę. Wykładamy spód naczynia i dokładnie ugniatamy zwilżonymi dłońmi. Wkładamy do lodówki.
Masa: Wszystkie składniki masy, oprócz dodatków wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę. Próbujemy i oceniamy smak. Ewentualnie dodajemy syrop z agawy. Dorzucamy dodatki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na spód, dekorujemy owocami i wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie delektujemy się smakiem 🙂