Sałatka z kaszą quinoa i pieczoną dynią
Składniki:
- 1 szklanka Quinoa Melvit
- ½ dyni hokkaido
- 150 g sera fety
- 2 spore garście roszponki
- garść orzechów włoskich
- Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Sposób przygotowania sałatki z kaszą quinoa i pieczoną dynią:
Komosę ryżową płuczemy na sicie, umieszczamy w garnku razem z 1,5 szklanką wody. Gotujemy do momentu, aż wchłonie wodę. Studzimy. Dynię wydrążamy z pestek, możemy obrać, ale nie jest to konieczne (chyba, że używamy innej dyni niż hokkaido), kroimy w małą kostkę, w misce mieszamy z łyżką oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości. Ser feta kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki ze sobą. W misce mieszamy roszponkę, komosę, upieczoną dynię i ser feta. Polewamy sosem i dokładnie, delikatnie mieszamy. Podajemy z podprażonymi orzechami.