Sałatka z batatami i pieczoną ciecierzycą

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 batat
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy MELVIT
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki chili
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 dojrzałe awokado
  • 100 g sera feta
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki tahinmi
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy

Sposób przygotowania sałatki z batatami i pieczoną ciecierzycą:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Batata obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do miski razem z ciecierzycą, oliwą i przyprawami. Dokładnie wszystko wymieszaj, umieść na blaszce do pieczenia i piecz 20-25 minut, do momentu aż batat będzie miękki. Ostudź. W tym czasie przygotuj miskę i włóż do niej szpinak, następnie ciecierzycę z batatem, obrane i pokrojone w kostkę awokado i ser feta. Zmieszaj w miseczce oliwę, miód, tahini, sok z cytryny i musztardę. Powstałym dressigiem polej sałatkę tuż przed podaniem.

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie