• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Ryż pieczony w soku z winogron, z gruszkami, tymiankiem i pieprzem

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 1 torebka ryżu basmati Melvit
  • 1 szklanka soku z ciemnych winogron
  • łyżeczka masła klarowanego
  • 2 małe i twardsze gruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • i garść cierpliwości

Jak przygotować:

Torebkę z ryżem rozcinam, ryż wysypuję na sito i płuczę wodą. Gruszki myję, rozkrawam na połówki, usuwam łyżeczką gniazdo nasienne.

Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni (grzałka góra, dół i termoobieg).

Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wsypuję przepłukany ryż, układam w nim gruszki, gałązki tymianku, zalewam sokiem i wstawiam do piekarnika.

Po około 25 minutach zaglądam, zmniejszam temperaturę do 160 stopni, ewentualnie podlewam odrobinę sokiem i zostawiam na kolejne 10 minut – po tym czasie piekarnik wyłączam a ryż zostawiam jeszcze na chwilę żeby „doszedł”.

Dzielę całość na dwie porcje, wykładam na talerze, posypuję świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie polewam odrobinę miodem truflowym. Takie kolacje zawsze przypominają mi dzieciństwo i wieczory przy babcinym stole, pełnym słodkiej miłości. 

Czas przygotowania:
45 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe