• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Pyszna sałata z rukoli z sezonowymi owocami

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

Jak przygotować:

Dressing : łyżka jasnego oleju sezamowego lub orzechowego, trochę cytryny, łyżeczka miodu lub innego sodu wymieszana w kubeczku

Torebkę Trendy Lunch rozcinam nożyczkami, podprażam na odrobinie masła klarowanego, zalewam szklanką soku zmieszanego z wodą i gotuję aż wchłonie cały płyn.

Odstawiam na bok. Często wykorzystuję ugotowaną wcześniej mieszankę, jedynie podsmażam ją delikatnie lub podgrzewam na parze.

Czereśnie kroję na połówki i dryluję, podsmażam na wysokim ogniu na maśle klarowanym z odrobiną sosu sojowego i świeżo zmielonego pieprzu – to takie szybkie podsmażenie, owoce nadal powinny być jędrne po zdjęciu z patelni, po prostu stają się cieplejsze i puszczają lekko sok. Przy końcu smażenia polewam je niewielką ilością syropu klonowego, mieszam i zdejmuję z ognia.

Świeże liście rukoli mieszam z dwiema/trzema łyżkami ugotowanej mieszanki, wykładam na wszystko podsmażone czereśnie i pozostałe ulubione owoce, skrapiam dressingiem i podaję od razu. Przyznam się że uwielbiam takie połączenia, świeże, chrupiące, lekko kwaśne, słodkie i słone!

Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe