• Partner strategiczny:

Sałatka z pieczarkami i soczewicą

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

1 mała sałata rzymska

10 dużych pieczarek

1 dojrzałe awokado

3-4 łyżki ugotowanej zielonej soczewicy Melvit

1 łyżka masła klarowanego

Sos:

2 łyżki majonezu

1 łyżka jogurtu naturalnego

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 ząbek czosnku

2 łyżki kaparów

Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania sosu. W małej misce wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj ocet, sól i pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapary odsącz i drobno posiekaj po czym dodaj do sosu. Tak przygotowany odstaw. Pieczarki dokładnie oczyść, pokrój na plastry i usmaż na maśle oprószając je solą. Sałatę pokrój lub porwij w rękach zostawiając większe kawałki. Dodaj soczewicę, pokrojone w kostkę awokado oraz pieczarki. Oprósz solą i pieprzem, przed podaniem polej sosem. Możesz również dokładnie wymieszać całość z sosem. 

Czas przygotowania:
30
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie