Hummus przepis

Hummus

Autor przepisu: Kasia Fenix

Składniki:

  • 200 g cieciorki Melvit
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • sól
  • 2 łyżki Tahiti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
  • natka pietruszki

Jak przygotować hummus:

Zalej cieciorkę wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia gotuj ją co najmniej 40 min. na wolnym ogniu do momentu, aż pojedyncze ziarno będzie można bez problemu zgnieść. 

Ugotowane ziarna, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, kminek, sól, tahini oraz wodę zblenduj na idealnie kremową masę. Możesz dodać więcej soku z cytryny, czosnku, kminku i soli według uznania. Na koniec wymieszaj go z drobno posiekaną natkę pietruszki.

Gotowy humus przełóż do miski i skropl oliwą z oliwek. Możesz podawać go jako dip do surowych warzyw (ogórki, seler naciowy), z chlebkami pita lub jako pasta do smarowania chleba (przepis na chleb).

Hummus przepis
Czas przygotowania:
50 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Kasia Fenix