• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Lunch w słoiku z hummusem buraczanym

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 saszetki Tredny Lunch z burakiem i czosnkiem niedźwiedzim
  • Rukola
  • 1 szklanka cieciorki Melvit
  • 1 ugotowany lub upieczony mały burak
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować:

Cieciorkę moczymy w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy i dokładnie płuczemy. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, ok 60 minut. Odcedzamy i studzimy. W blenderze umieszczamy ugotowane ziarna, buraka, czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę oraz wodę. Miksujemy wszystko dokładnie, na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Hummus powinien być puszysty, niezbyt zwarty. Układamy na dno słoika. Następnie wykładamy ugotowaną mieszankę TL z burakiem, zwieńczamy świeżą rukolą

Do podania:

oliwa, natka pietruszki, sezam

Czas przygotowania:
90 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe