• Partner strategiczny:

Polenta jaglana z sosem pomidorowym

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

Jak przygotować:

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą. Posypujemy delikatnie solą. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze minutę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, następnie trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy warzywa do cebuli i czosnku, wlewamy ok. ½ szklanki wody i dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy soczewicę, passattę i 1 szklankę wody, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy do momentu, aż soczewica wchłonie płyn. Kaszę jaglaną prażymy na sucho w garnku – mieszamy w trakcie, uważając aby się nie przypaliła. Zalewamy kaszę bulionem lub wodą. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Następnie dodajemy łyżeczkę masła klarowanego –rozcieramy kaszę widelcem. Gotowy sos podajemy z polentą jaglaną i świeżą bazylią. 

Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie