Polenta jaglana z sosem pomidorowym
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej Melvit
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy Melvit
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- ½ pietruszki
- 200 g passaty pomidorowej
- sól, pieprz, bazylia
- 2 łyżki oliwy
- 2 i ½ szklanki wody lub bulionu
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Sposób przygotowania polenty jaglanej z sosem pomidorowym:
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą. Posypujemy delikatnie solą. Po chwili dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy jeszcze minutę. Marchewkę i pietruszkę obieramy, następnie trzemy na tarce o małych oczkach. Dodajemy warzywa do cebuli i czosnku, wlewamy ok. ½ szklanki wody i dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy soczewicę, passattę i 1 szklankę wody, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Gotujemy do momentu, aż soczewica wchłonie płyn. Kaszę jaglaną prażymy na sucho w garnku – mieszamy w trakcie, uważając aby się nie przypaliła. Zalewamy kaszę bulionem lub wodą. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Następnie dodajemy łyżeczkę masła klarowanego –rozcieramy kaszę widelcem. Gotowy sos podajemy z polentą jaglaną i świeżą bazylią.