Pierożki w sosie sojowym

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej MELVIT
  • ¾ szklanki gorącej wody
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 mała marchewka (starta na tarce)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Pęczek szczypioru

Sos:

  • ¼ szklanki gorącego oleju
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki chili (opcjonalnie)
  • ½ szklanki sosu sojowego

Sezam do podania

Sposób przygotowania pierożków w sosie sojowym:

Do miski wsyp mąkę, dolej gorącej wody i mieszaj dokładnie łyżką. Gdy ciasto będzie już przestudzone zacznij wyrabia rękoma. W razie potrzeby podsyp odrobiną mąki. Odłóż pod przykryciem by odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz umieszczając pieczarki, cebulę, marchewkę, czosnek, sojowy i połowę pęczka szczypiorku w blenderze, zmiksuj, a następnie podsmaż na patelni. Ciasto wałkuj cienko, wycinaj 4cm kółka, układaj po łyżeczce farszu i formuj sakiewki. Na dużą patelnię wlej trochę wody, zagrzej i układaj sakiewki na patelni, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu ok. 7 minut. W tym czasie składniki na sos umieść w małym garnuszku i zagotuj. Ugotowane pierożki podawaj polane sosem i obsypane obficie sezamem.

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie