Pierożki w sosie sojowym
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej MELVIT
- ¾ szklanki gorącej wody
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 mała marchewka (starta na tarce)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- Pęczek szczypioru
Sos:
- ¼ szklanki gorącego oleju
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- ½ łyżeczki chili (opcjonalnie)
- ½ szklanki sosu sojowego
Sezam do podania
Sposób przygotowania pierożków w sosie sojowym:
Do miski wsyp mąkę, dolej gorącej wody i mieszaj dokładnie łyżką. Gdy ciasto będzie już przestudzone zacznij wyrabia rękoma. W razie potrzeby podsyp odrobiną mąki. Odłóż pod przykryciem by odpoczęło. W tym czasie przygotuj farsz umieszczając pieczarki, cebulę, marchewkę, czosnek, sojowy i połowę pęczka szczypiorku w blenderze, zmiksuj, a następnie podsmaż na patelni. Ciasto wałkuj cienko, wycinaj 4cm kółka, układaj po łyżeczce farszu i formuj sakiewki. Na dużą patelnię wlej trochę wody, zagrzej i układaj sakiewki na patelni, przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu ok. 7 minut. W tym czasie składniki na sos umieść w małym garnuszku i zagotuj. Ugotowane pierożki podawaj polane sosem i obsypane obficie sezamem.