Pieczona cieciorka
Składniki:
- cieciorka Melvit
- 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy extra vergin
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta mielonego chili
Sposób przygotowania pieczonej cieciorki:
1. Zostaw cieciorkę na 12 godzin w wodzie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 º C z funkcją grzania góra- dół. Przygotuj blachę – wyłóż ją papierem do pieczenia.
2. Napęczniałe ziarna wypłucz, odsącz na sicie i osusz papierowym ręcznikiem. Ciecierzycę wsyp do miski, wymieszaj z oliwą i przyprawami.
3. Rozprowadź na blasze, tak, by tworzyła jedną warstwę. Wstaw mieszankę do rozgrzanego piekarnika. Piecz 35 minut, w trakcie można 2 razy wymieszać, gdy cieciorka będzie chrupiąca przełóż ją do miski.