Przepis na pęczak z pomarańczą i gruszką

Pęczak z pomarańczą i gruszką

Składniki:

  • 1/2 szklanki pęczaku kujawskiego Melvit
  • 2 gruszki
  • łyżka masła klarowanego
  • sok wyciśnięty z 1dużej pomarańczy
  • 1 obrana pomarańcza
  • szczypta utartej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania pęczaku z pomarańczą i gruszką:

Pęczak przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego, zalewam szklanką wody i gotuję aż wchłonie wodę.
Gruszki myję, jedną obieram ze skórki, z obu wycinam gniazda nasienne i kroję na średnie kawałki.
Ucieram odrobinę skórki pomarańczowej, wyciskam sok z jednej pomarańczy, drugą obieram i filetuję (czyi wycinam kawałki z błonki).
Nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gruszki i kawałki pomarańczy zalewam sokiem z pomarańczy, posypuję cukrem, cynamonem, kardamonem, szczyptą utartej skórki i wstawiam na około 15-20 minut. Gotowe mieszam z pęczakiem i serwuję z listkami świeżej bazylii lub mięty.

Smacznego!

Przepis na pęczak z pomarańczą i gruszką
Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy