• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Pęczak z duszonym porem na maśle z tymiankiem

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 1/2 szklanki pęczaku kujawskiego Melvit
  • duży por
  • koperek lub średni fenkuł
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • świeży tymianek łyżeczka listków
  • 1/4 łyżeczki czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
  • kilka ziarenek czerwonego pieprzu
  • większa szczypta różowej soli

Jak przygotować:

Pęczak przepłukuję na sicie, podprażam na łyżeczce masła klarowanego, zalewam szklanką wody i gotuję aż wchłonie wodę.
Pora, koperek, ew. fenkuł myję, obieram ze zbyt zgrubiałych części i kroję na pióra. Na patelni rozgrzewam masło klarowane z tymiankiem, wrzucam na patelnię pokrojony koperek lub fenkuł, kolendrę, pieprz i poszatkowanego pora. Podsmażam, dodaję sól, odrobinę wody i przykrywam żeby warzywa się poddusiły.
Pięknie miękkie mieszam z pęczakiem, posypuję rozgniecionym czerwonym pieprzem i gałązką tymianku. Proponuję zaserwować w miseczce, ciekawie prezentuje się w przeźroczystej grubej szklance.

Smacznego!

Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe